آموزش

مدیر ارشد اطلاعات یا CIO در دیجیتال مارکتینگ چیست؟

CIO در دیجیتال مارکتینگ یا مدیر فناوری اطلاعات (Chief Information Officers) که به اختصار CIO نامیده می‌شود، یکی از بالاترین مقام‌های اجرایی در سازمان است.نقش CIO برای یک کسب‌وکار بسیار اهمیت دارد، چرا که ما نمی‌توانیم محصولی را بدون استفاده از تکنولوژی بسازیم.

CIO در دیجیتال مارکتینگ

CIO کیست؟

CIO در دیجیتال مارکتینگ به مدیر ارشد فناوری اطلاعات گفته می‌شود. وظایف شخص CIO با CTO یا مدیر ارشد فنی متفاوت است. Rod De Vos می‌گوید، مدیران ارشد اطلاعات، افراد، فرآیندها، ترتیب کارها، امور مالی، ریسک‌ها و استراتژی کلی را مدیریت می‌کنند. «مدیر ارشد فناوری اطلاعات موفق فردی است که بتواند هم در زمینه کسب‌وکار هم فناوری باهوش باشد. کسی که می‌تواند به یک تیم ساختاری منظم داده و به آن‌ها انگیزه بدهد. آن‌ها باید بتوانند اولویت‌ها را مشخص کنند.»

بیشتر بدانید :وظایف کاری مدیران دیجیتال مارکتینگ

وظایف CIO در دیجیتال مارکتینگ یا مدیر فناوری اطلاعات چیست؟

در دنیای امروز  CIO در دیجیتال مارکتینگ ها نقش مهمی در نوسازی و تحول دیجیتال شرکت‌ها ایفا می‌کنند. فناوری‌های جدید و تغییرات مداوم، چالش‌های جدیدی برای این نقش ایجاد کرده است و به همین دلیل، تخصص فنی در کنار هوش تجاری برای موفقیت CIO ضروری است. به عبارتی دیگر، تمام مسئولیت‌های یک CIO در دیجیتال مارکتینگ با یادگیری مهارت‌های اجتماعی و مدیریتی برای ایجاد تغییر در سازمان گره خورده است.

CIO مجموعه‌ای از نقش‌ها را در سازمان‌ها بر عهده دارد. او باید تصمیمات اجرایی در رابطه با مواردی چون خرید تجهیزات فناوری اطلاعات از تولیدکننده‌ها یا ساخت سیستم‌های جدید را بگیرد. هم‌چنین CIO باید توانایی سازمانی قوی داشته باشد، این ویژگی به طور خاص مربوط به این دلیل است که او باید بتواند میان نقش‌های مختلف برای بدست آوردن مزیت رقابتی و حفظ منافع کارکنان سازمان تعادل ایجاد کند.

CIOها هم‌چنین وظیفه‌ی استخدام را نیز بر عهده دارند، بنابراین مهم است که بهترین افراد را برای موقعیت‌های شغلی موجود در سازمان انتخاب کنند. CIOها باید به طور مستقیم استراتژی‌ها و سیاست‌های فناوری اطلاعات سازمان را برنامه‌ریزی و تدوین کنند. هر دوی این موارد برای حفاظت از سازمان در کوتاه مدت و بلند مدت و نیز فرایند تعیین استراتژی برای آینده مورد نیاز است. در ادامه به برخی از مهم‌ترین مسئولیت‌ها و وظایف CIO اشاره می‌شود:

  • ایجاد مزیت رقابتی در سازمان
  • نظارت بر توسعه پلتفرم‌های خدمات مشتری
  • ایجاد خط مشی‌ها، استراتژی‌ها و استانداردهای فناوری اطلاعات
  • توسعه و تصویب بودجه فناوری
  • مدیریت سرمایه‌گذاری در IT

اهمیت نقش CIO در دیجیتال مارکتینگ چیست؟

همچنان که فناوری و کسب‌وکار با هم آمیخته می‌شوند، نقش مدیر ارشد فناوری اطلاعات نیز هرروز بیش‌ازپیش اهمیت پیدا می‌کند. سانجای دئو (Sanjay Deo)، مؤسس و مدیرعامل شرکت ۲۴by7Security معتقد است، CIO در واقع اطلاعات تجاری که برای تصمیم‌گیری درباره نیازمندی‌های یک فناوری در کسب‌وکار مورد نیاز است را ترجمه می‌کند. نقل قول جالب زیر را از او بخوانید:

« فناوری یک ابتکار استراتژیک است، بنابراین مهم است که توسط یک متخصص رهبری شود».

Rod De Vos، مدیرعامل شرکت Resolute Technology Solutions در ادامه می‌گوید، «این نقش هم برای عملکرد یک شرکت هم برای پیشبرد آن به مراحل بالاتر بسیار مهم است». مدیر ارشد فناوری اطلاعات در تعیین استراتژی کسب‌وکار یک شرکت بسیار مهم هستند.

مقایسه CTO و CIO

گاهی ممکن است CTO و CIO با هم اشتباه گرفته شوند؛ اما این دو نقش مسئولیت‌های یکسانی ندارند و جایگاه هر یک از آن‌ها مستلزم توانایی‌ها و مهارت‌های متفاوتی است. CIO معمولاً مسئول عملکرد IT داخلی شرکت و مدیری ارشد زیرساخت تکنولوژی است.

به گفته Jeff Bittner، مؤسس و مدیرعامل شرکت Exit Technologies، « مدیر فناوری اطلاعات رهبر و پیش برنده فناوری یک کسب‌وکار است.»

« CIO شاید اطلاعات کاملی درباره اینکه یک تکنولوژی چگونه کار می‌کند نداشته باشد، اما می‌داند تکنولوژی می‌تواند چه‌کاری برای بهبود عملکرد یک شرکت انجام دهد.»

یک CTO (مدیر ارشد فناوری)، اطمینان حاصل می‌کند که استراتژی فناوری یک شرکت با اهداف و نیازمندی‌های شرکت هماهنگ پیش می‌رود. این مدیر اجرایی مسئول ارشد فناوری شرکت محسوب می‌شود که گروه مهندسی را هدایت می‌کند.

Bittner در این باره می‌گوید، « CTO در حقیقت در تکنولوژی غوطه‌ور است و اطلاعات سطح بالایی از اینکه یک فناوری چگونه کار می‌کند و به کجا خواهد رسید، دارد.»

روال کار به این صورت است که CTO گزارش‌های خود را به CIO می‌دهد، CIO نیز گزارش‌های خود را به CEO یا مدیر اجرایی مرتبط دیگر ارائه می‌دهد.

مهارت‌ها و ویژگی‌هایCIO در دیجیتال مارکتینگ

در دنیای پویای امروز، مدیران فناوری اطلاعات به شکل مداوم با وضعیت‌های جدیدی روبرو هستند. برای مثال در دوره‌ای که شاهد کرونا بودیم، در زمان کوتاهی بسیاری از کسب‌و‌کارها دورکار شدند و این موضوع به سرعت، به یک وضعیت نرمال جدید تبدیل شد. کنترل چنین وضعیت متغیری مستلزم کسب مهارت‌هایی است که در ادامه به 5 مهارت مهم هر CIO می‌پردازیم:

  1. ارتباطات: توانایی ایجاد ارتباطات موثر برای هر نقشی در مدیریت الزامی است. مدیران فناوری اطلاعات در گام اول باید شنوندگان خوبی باشند که نیازهای واحد‌های مختلف را درک کنند و بتوانند راهکار‌های مناسبی برای پاسخ به دغدغه‌های آنها ارائه دهند. در گام دوم باید بتوانند پروژه‌ها و مفاهیم پیچیده را به زبان ساده به ذی نفعان منتقل کنند. 
  2. مدیریت ریسک: مدیران ارشد فناوری اطلاعات اغلب باید ریسک‌های حساب شده‌ای را بپذیرند تا با پیشرفت‌های فناوری همگام بمانند. همچنین باید به خوبی روش‌های مدیریت ریسک‌های امنیتی را بشناسند و بسته به نیاز سازمان از آن استفاده کنند
  1. خلاقیت و نوآوری: خلاقیت و نوآوری لازمه رشد و پیشرفت در صنعت IT است. مدیران فناوری اطلاعات با به‌روز نگهداشتن دانش در زمینه فناوری اطلاعات و شناخت کارکرد‌های صنعت حوزه فعالیت، می‌توانند راهکار‌های نوآورانه‌ای برای بهبود وضعیت کسب‌و‌کار ارائه دهند.
  2. رهبری: مسئولیت مدیریت کارکنان واحد فناوری اطلاعات با CIO است. بنابراین برای ایجاد یک تیم کاری از متخصصان IT و ارائه خروجی‌های حرفه‌ای، هر مدیر فناوری اطلاعات باید از ظرفیت‌های رهبری برخوردار باشد.
  3. مدیریت پروژه و اجرای آن: یکی از مهم‌ترین مهارت‌های لازم برای هر مدیر فناوری اطلاعات، توانایی نظارت بر بخش‌های مختلف یک پروژه IT است. هر CIO باید بتواند تیمی از کارکنان با تخصص‌های مختلف را در یک پروژه مشخص، مدیریت کند.

چالش‌هایCIO در دیجیتال مارکتینگ چیست؟

سرعت تغییرات فناوری، ریسک‌های ناشناخته‌ای را ایجاد می‌کند که هدایت فناوری اطلاعات سازمان را بیش از پیش با چالش روبه‌رو می‌کند. کسب‌وکارها به دنبال استفاده از راه‌کارهای جدید فناوری‌ برای دستیابی به مزیت رقابتی هستند. این نیاز به پیشگام بودن در تغییرات، ممکن است سازمان‌ها را به استفاده از فناوری‌هایی تشویق کند که درک درستی از ریسک‌های موجود در آن‌ ندارند. وظیفه‌ مدیر فناوری اطلاعات شناسایی این ریسک‌ها و مقابله با آن‌هاست.

در این رابطه چهار گام وجود دارد که CIO با پیمودن این گام‌ها می‌تواند شدت ریسک‌های موجود را کاهش دهد:

  • درک ریسک: هم‌چنان‌که تغییرات فناوری سرعت می‌گیرد، مجموعه‌ جدیدی از ریسک‌ها نیز ظهور می‌کند. در کنار تهدیدات خارجی، سازمان با مجموعه‌ای از تهدیدات و سوءاستفاده‌های بالقوه که در اثر تلاش برای ادغام فناوری جدید با زیرساخت حاضر ایجاد شده است، روبرو می‌شود.
  • شناسایی ریسک: عوامل پیچیده‌ای که باعث ایجاد عدم قطعیت و ریسک می‌شوند، باید در طراحی و پیاده‌سازی فرایند‌ها و کنترل‌ها لحاظ شوند. هر چه پیچیدگی پروژه‌ها بیشتر شود، خطر شکست پروژه نیز افزایش می‌یابد.
  • کاهش ریسک: یک استراتژی جامع مدیریت ریسک، کاهش تهدیدها است. هنگامی که عوامل ایجادکننده‌ ریسک شناسایی شدند، می‌توان آنها را در تمامی مراحل تکامل مدیریت کرد. احتمال و ضریب تاثیر هر ریسک‌ باید ارزیابی شود. همچنین لازم است تا ریسک‌های با بالاترین احتمال وقوع و توالی اصلاح آنها مشخص شوند.
  • مدیریت ریسک و کنترل فرایند: این دو مورد ضامن موفقیت پروژه‌های موجود در سازمان است. این گام شامل انتصاب مدیران ریسک با تجربه، ایجاد کمیته‌ ریسک با وظیفه‌ مدیریت و نظارت بر فرایند تشخیص ریسک و کمک گرفتن از متخصصان شناسایی ریسک خارج از سازمان به منظور شناسایی همه‌جانبه تهدیدهای سازمان است.
  • کنترل تغییرات محیط: آمارها نشان می‌دهد سرعت تغییرات فناوری نه تنها کم نشده است، بلکه روز به‌ روز افزایش می‌یابد. برای کسب موفقیت، CIO در دیجیتال مارکتینگ باید مجموعه‌ای هدفمند از فرایندها و کنترل‌ها را برای مدیریت ریسک‌های جدیدی که فناوری‌های نو درپی دارند، ایجاد کنند. برای این کار باید درک سریعی از نیاز‌های رو به تغییر کسب‌و‌کار و فناوری‌هایی که بیشترین تغییر را در کسب‌وکار سبب می‌شوند، به‌دست آورند.

مدیر فناوری اطلاعات لزوما نباید به همه‌ جنبه‌های این محیط متغیر عکس‌العمل نشان دهد، اما باید درک جامعی از عوامل ایجاد تغییر و تاثیر آن‌ها بر سازمان داشته باشد. ظهور شرکت‌های کاملاً دیجیتال مانند گوگل، آمازون و فیس‌بوک؛ شرایط و مجموعه‌ جدیدی از نیازمندی‌ها را برای CIO به ارمغان آورده است.

چگونه یک CIO در دیجیتال مارکتینگ موفق باشیم؟

Bittner معتقد است فرد CIO در دیجیتال مارکتینگ ها باید افرادی دارای ارتباطات قوی و روانشناسان خوبی باشند. آن‌ها باید ذهنیتی استراتژیک و توانایی‌های بالایی در ارتباط برقرار کردن داشته باشند. نقل قول زیر را از او آورده‌ایم.

« از آنجایی که مدیر ارشد فناوری اطلاعات با مدیران سطح بالای شرکت و سایر پرسنل مدیریت در ارتباط است، باید بتواند راه‌حل‌های فنی ارائه شده را به شکلی خلاصه و قابل فهم برای سایر اعضای یک سازمان بیان کند.»

بیشتر بدانید:دیجیتال مارکتینگ چیست؟

سخن اخر

در واقع CIO در دیجیتال مارکتینگ؛ رهبری است که می‌تواند فرصت‌های کسب‌وکار یا چالش‌ها را به راه‌حل‌هایی که توسط تکنولوژی قابل انجام هستند، تبدیل کند. اینجاست که ارزش واقعی یک CIO خودش را نشان می‌دهد. 

مدیران ارشد اطلاعات اغلب دارای مدرک کارشناسی علوم کامپیوتر یا فیلدهای مرتبط با آن و MBA هستند و سابقه مدیریت پروژه، مدیریت IT و مدیریت بحران را نیز دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *